Drentse vlag Nederlandse vlag

Bert Kamping

Bert Kamping, directeur/bestuurder                                                                         

Bert Kamping is professioneel zanger en zangdocent. In 2006 begon hij met het schrijven en zingen in zijn Drentse moedertaal. Hij kwam tot de ontdekking dat er voor muziek in minderheidstalen nog een wereld te winnen viel, wat tot gevolg had dat hij zich meer en meer inzette om de positie van muziek in minderheids- en streektaal te verbeteren en bereikbaarder te maken voor een groter publiek.
Dat resulteerde in 2010, 2011 en 2012 in het Streektaalfestival REUR waarvan hij de algehele projectleiding deed. Daarna volgden tal van andere initiatieven die hij initieerde onder de vlag van verschillende partijen.
Halverwege 2016 werd met een groep gelijkgestemden besloten het heft in eigen handen te nemen en gedurfde ambities te formuleren en uit te spreken. De Stichting REUR en haar bestuur was een feit.
De Stichting REUR wil minderheids- en streektalen laten schitteren in meertalige evenementen op basis van gelijkwaardigheid en diversiteit, want ...
‘De meerderheid van de mensheid bestaat uit minderheden’.

www.vocalmusic.nl
www.bertkamping.nl

 

Marjolein Scherphuis

Marjolein Scherphuis, algemeen bestuurslid

Marjolein Scherphuis is Senior Communications Advisor en Press Officer bij het Max Planck Institute for Psycholinguistics, een wetenschappelijk instituut dat fundamenteel onderzoek doet naar alle aspecten van taal.
Daarnaast wordt zij als tekstschrijver ingevlogen door overheidsorganisaties en het bedrijfsleven, onder meer voor speeches. In mei 2018 was zij een kwart eeuw zelfstandig ondernemer. Scherphuis schrijft gedichten, korte verhalen, proza en liedteksten. Haar vrije werk wordt regelmatig gepubliceerd.
Meerdere Drentstalige liedjes van haar hand werden bekroond tijdens de voorloper van het Drèents Liedtiesfestival. Marjolein is sindsdien een enthousiast lid van het bestuur van de Stichting Reur, de organisator van het Drèents Liedtiesfestival. Haar wortels liggen in Amsterdam, ze is opgegroeid in Drenthe. Marjolein verstaat Drents, leest en schrijft Drents – maar Drents spreken laat ze graag aan anderen over.
Over REUR zegt ze: ‘Het is heerlijk om met zo’n plezierige groep mensen aan zoveel moois te mogen werken. Prachtig om steeds meer podium te kunnen bieden aan streektaalmusici.’

www.metscherphuis.nl
 

Edwin Jongedijk

Edwin Jongedijk, voorzitter

Edwin Jongedijk is als Groningstalig zanger en liedjesschrijver regelmatig te zien en te horen bij de regionale omroepen in het Noorden en Oosten van ons land. Jongedijk treedt op als solo artiest en heeft drie albums op zijn naam staan. Daarnaast is hij lid van de Groninger formatie De Troebadoers, een samenwerking met Jan Henk de Groot en Alex Vissering. De Troebadoers zijn de afgelopen jaren meerdere malen in de noordelijke theaters te zien geweest en hebben het album De Veenhoes Sessies (2015) opgenomen.
In 2016 werd Edwin benaderd om jurylid te zijn voor het Drèents Liedtiesfestival. Na afloop is hij bestuurslid geworden, omdat hij gelooft in de kracht van streektaalmuziek en daar graag iets aan wil bijdragen. Edwin: ‘Ik ervaar het bestuur van REUR als een diverse verzameling kundige mensen die zich enorm inzetten voor de stichting en het doel. Ik vind het te gek om daar bij te horen! Mijn ambitie met REUR is om een continue aanwas van Drents muzikaal talent op gang te brengen en te bestendigen.’

www.edwinjongedijk.nl
www.taneytown.nl

 

Martin Wubbels

Martin Wubbels, secretaris

Kandidaat-notaris bij Notariskantoor Rosenbaum in Emmen, hét kantoor dat de taal van de regio spreekt. Veenkoloniale wortels, en na een periode in Stad (Groningen) thuisgekomen in de nabijheid van de metropool van Zuid-Oost Drenthe. 
Spreekt, denkt en droomt in het Drents. Beheerst daarnaast ook de Nederlandse taal.

Heeft het heimelijke verlangen een instrument te kunnen bespelen. Bij gebrek aan muzikaliteit en ritmegevoel gaat het luisteren
naar muziek hem duidelijk beter af. Geen kenner, wel een liefhebber met visie. Luistert naar een breed scala aan muziek, en keert telkens terug naar de blues. Voorkeur voor muziek vanuit het ambacht van de muzikant. Prefereert maatwerk boven confectie.

Eerste contact met Stichting REUR was in het kader van het toezien op de jurering en stemming voor DLF 2018. Dit festival was een openbaring. Het Drents blijkt springlevend onder (jonge) muzikanten die Drentse kwaliteitsmuziek leveren! 
Enthousiast geworden door de fantastische locatie (Atlas Theater), de uiterst solide organisatie (Stichting REUR), de kwaliteit van de deelnemers en de onnavolgbare nazit. 
Sinds 2018 als bestuurslid betrokken bij Stichting REUR, onder de indruk van de bevlogenheid van de bestuursleden. Kan genieten van de synergie die ontstaat door de diversiteit aan zienswijzen, behorend bij de uiteenlopende karakters, expertises en achtergronden van de bestuursleden

www.notariskantoorrosenbaum.nl

 

Sonja van Breen

Sonja van Breen, algemeen bestuurslid

Sonja van Breen is (online) marketeer, web- consultant en ICT specialist bij Infracom ICT. Creatief en commercieel! Zij heeft ruim negentien jaar ervaring in de ICT branche, van het geven van webdesign adviezen tot het meedenken over automatiseren van interne processen.

Sonja zegt: ‘ Mijn liefde voor REUR gaat gepaard met mijn liefde voor enthousiaste muzikanten die we graag een podium bieden om in hun eigen taal te zingen. Ik vind het mooi hoe mensen zich in hun eigen streektaal kunnen uitdrukken en wil met REUR de populariteit van de streektaal vergroten.’

www.infracom.nl
 

 

penningmeester (vacature)